Az ünnepek ízlelőbimbóink mellett szaglószerveinket is próbára teszik. Érdemes körülnézni, mit vegyünk, vagy készítsünk, ha a töltött káposzta, sült hal, bejgli illat kavalkádja mellett valami nemesebbre vágyunk.
Ha a karácsony jellegzetes ízeit, színeit, vagy éppen fényeit kell felsorolnunk, szemünket becsukva jó néhány az eszünkbe ötlik. Az édes-mézes sütemények, a csillogó villogó gömbök, az ezer színben pompázó fa mind-mind kedves emlék, mely évről-évre visszatér. A sorból nem maradhat ki negyedik érzékszervünkhöz kapcsolódva a felülmúlhatatlan fenyőillat sem. Azt azonban már kevesen tudják, hogy nem ez az egyetlen illat, mely nemcsak lelkünkre gyakorol jótékony hatást, de kedvezően hat egészségünkre is.
A téli hangulat varázsát leginkább a fahéj, a vanília, a szegfűszeg, és a gyömbér fokozza. A nevek fűszerként ismerősen csengnek, hisz a téli mézeskalács, gyümölcskenyér és sok más finomság elengedhetetlen alkotórészei. Eredetük és hatásuk azonban kevéssé ismert.
A fahéj az egyik legrégebben ismert és legkedveltebb ízesítő, ami Sri Lankán, Kínában és a Szunda-szigetek honos. A sötétbarna színű, jellegzetes illatú, édeskés, csípős ízű fűszer a konyhai használata mellett a gyógyászatban is fontos szerepet tölt be, mivel nagyon jó emésztőserkentő, étvágyjavító és gyomorerősítő szer. Illata oldja a feszültséget és a stresszt, színesebbé teszi álmainkat.
A vaníliát eredeti hazájában, Mexikóban a kakaó ízesítésére használták. Aromáját és barnás-fekete színét az erjesztési folyamat során nyeri a termés, amit csokoládék, sütemények ízesítésére használnak. Hasonlóan a fahéjhoz ez is főként az idegekre és a gyomorra gyakorol jótékony hatást.
A szegfűszeg Kínában már Kr.e. 300 körül ismert leheletfrissítő volt, melynek használatát megkövetelték a kínai császárhoz folyamodóktól. Az orvosok főként légzőszervi és emésztőrendszeri megbetegedések gyógyításakor alkalmazták, ha nem fűszeres sütemények alkotóeleme.
Egy öreg, indiai bölcs szerint: "Minden, ami jó, azt tartalmazza a gyömbér." Nem is olyan nagy túlzás ez, hiszen az emberiség hajnala óta használják a húsos, fűszeres illatú gyömbérgyökeret főzéshez, gyógyításhoz egyaránt. Sok évvel ezelőtt, mint igen erős afrodiziákum vált ismertté, de fertőtleníthetjük vele a szoba levegőjét, vagy segítségével javíthatjuk emésztésünket is. Kiválóan bevált a mozgás okozta rosszullétek (tengeri- vagy légibetegségek) megelőzésében is.
Az ünnep méltóságát a szantál, a mirha és a tömjén illata idézi, melyek népszerűsége a bibliai időkre nyúlik vissza. E három szer elsősorban légzőszervi problémák esetén javasolt. A szantál ezen kívül élénkíti a fantáziát, erősíti a belső békét és remekül használható relaxáláshoz. A mirha balzsamkészítő alapanyagként szolgálhat, de jó emésztésserkentő is. Az igen jellegzetes illatú tömjént kedvelői idegnyugtatóként alkalmazzák.
A vállalkozó kedvűek próbálkozhatnak az otthoni illóolaj keverékek összeállításával, a bátortalanabbak azonban készen is vásárolhatnak a különböző fantázianevű (karácsonyi, adventi, téli álom) keverékekből.
|