Ha karácsony, akkor bejgli? Csak bejgli? Á dehogy! A diós, mákos megunhatatlan kalácstekercsen túl is van sütemény! De persze van a bejgli is, újabb változatokban!
Amikor a hideg és meleg előételekkel, aztán az illatos borlevesekkel, a pulykával, hallal és a káposztával végeztünk, nos ebben a fáradságos pillanatban nem ér véget a trakta. Új fejezetet kezdünk, egy vaskos, és illatos fejezetet, aminek a címe:desszertek.
A bejgli, az csak egy a sok közül! Bejgli nélkül a karácsonyt meg sem tartanánk, de ezen kívül minden háziasszonynak van néhány, a karácsonyt még ünnepibbé varázsoló tuti biztos süti tippje.
Desszertek Európa asztaláról
Ami nálunk a bejgli, az a németeknél a stollen. Ez "havas" hófehér porcukor kérgű, aszaltgyümölccsel dúsított kalácsféleség szenteste minden német család asztalán megtalálható. Változatai közül állítólag a drezdai a leghagyományosabb és legfinomabb.
A franciák krémes csokis roládot, azaz fatörzset tálalnak karácsonykor, Provance-ban azonban meg sem állnak a tizenhárom desszertig, ezzel emlékeznek az utolsó vacsora tizenhárom résztvevőjére. Az olaszoknál többféle karácsonyi desszertből válogathatunk, az egyik legismertebb talán a nálunk is kapható panettone, azaz gazdag ízesítésű kuglóf.
Jelképszerűen
Hagyományszerűen kerül az asztalokra karácsonykor az alma, ez a tudás fáját, a dió és a mandula kemény, szinte feltörhetetlen héja pedig az élet keménységét jelképezi. A gerezdjeire vágott almát szertartásosan az asztal körül ülők között osztják szét, az eggyé tartozásukat jelképezve, és azt a vágyat, hogy a következő karácsonyt is együtt köszönthessék.
Hagyományosan
A legkedveltebb ünnepi sütemények a karácsony illatával harmonizálnak. A mézesek és gyümölcskenyerek mellett számtalan aprósütit készítenek a háziasszonyok, sok helyen vaniliás kifli, zserbó is kerül az asztalra. Vannak, akik a mézes krémes nélkül nem tudják elképzelni a karácsonyt, és sok helyütt a szertartásos torta szeletelésével ér véget az ünnepi ebéd.
Horváth Angéla
[forrás: nlc.hu]
|