A világhírű nürnbergi mézespuszedli az egész világon ismert. A város leghíresebb karácsonyi sütödéjét Hansel és Gretel mézeskalács házának hívják. Itt sütik a legjobb mézespuszedliket és mézeskalácsokat már az adventi időszakban. Ez a sütemény egyetlen német asztaláról sem hiányozhat.
Hozzávalók 35-40 darabhoz:
• 28 dkg liszt • 3 tojás • 18 dkg cukor • 20 egész szem mandula • 2 evőkanál méz • 5 dkg kandírozott citromhéj • 5 dkg kandírozott narancshéj • 1 teáskanál cseresznyepálinka • 1/2 citrom reszelt héja • 12 szem szegfűszeg • 3 cm fahéjrúd • 8 karmadomhüvely • csipetnyi reszelt szerecsendió • 1/4 szerecsendió-virág • 1 teáskanál sütőpor • csipetnyi só
A rummázhoz:
• 18 dkg porcukor • 1 teáskanál fehér rum • 1 evőkanál meleg víz
A szegfűszeget, a fahéjrudat, a kardamomhüvelyből kiszedett magokat, a szerecsendió-virágot és a szerecsendiót mozsárban finomra törjük. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Sütőlemezen szétterítjük a mandulát, és kb. 5 percig sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott kandírozott narancs- és citromhéjat, a reszelt citromhéjat és a tört fűszereket. A sütő hőmérsékletét 10 fokkal emeljük. Ehető rizspapírral kibélelünk három sütőlemezt. A lisztet, a sütőport és a sót tálba szitáljuk. A tojást tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot. Robotgéppel a legmagasabb fokozaton fehéredésig keverjük. Hozzákeverjük a mézet, a cseresznyepálinkát és a mandulát. Apránként belekeverjük a száraz hozzávalókat is. A tésztából evőkanálnyi adagokat halmozunk a sütőlemezre, egymástól 2-3 cm távolságra. Egyszerre csak egy lemezt tolunk a sütőbe. Aranysárgára sütjük, majd szilárdulásig a tepsin hagyjuk. A felesleges rizspapírt levágjuk. A rummázhoz tálban kikeverjük a porcukrot a vízzel és a rummal. A mézespuszedlire kenjük és száradni hagyjuk.
Előkészítés: 50 perc Sütés: 12-15 perc Eltartható: 7 napig
[forrás: nlc.hu] |