Karácsonyi menük : Lazachab kenyércsillagon; Kacsa narancsos káposztával; Túrós galuska málnaszósszal |
Lazachab kenyércsillagon; Kacsa narancsos káposztával; Túrós galuska málnaszósszal
2004.11.02. 10:01
Előétel: Lazachab kenyércsillagon
Hozzávalók 4 személyre: 250 g füstölt lazac, 2 citrom, 1 levél zselatin, 100 g tejszín, 2 evőkanál joghurt, só, bors, 1 csokor friss kapor, 8 szelet szendvicskenyér, 4 evőkanál olaj, kevés metélőhagyma, 1 evőkanál kaviár, 100 g zöldsaláta
A kockákra vágott lazacot kevés citromlével és a citrom lereszelt héjával együtt pürévé törjük. A zselatint 5 percig hideg vízben áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint közepes lángon felolvasztjuk, kevés tejszínnel elkeverjük, majd beleforgatjuk a maradék tejszínt is. A zselatinos tejszínt és a joghurtot hozzáadjuk a lazacpüréhez, majd citromlével, reszelt citromhéjjal, sóval és borssal ízesítjük. A kaprot megmossuk, szárazra rázzuk, felaprítjuk és belekeverjük a masszába.
A szendvicskenyérből csillagokat szúrunk ki, és 1 evőkanál olajon aranybarnára pirítjuk. A lazachabot csillagvégű nyomózsákból a kenyérszeletekre nyomjuk, és megmosott metélőhagymával, kaporral és kaviárral díszítjük.
A salátát megtisztítjuk, megmossuk, szárazra rázzuk, és a maradék olajból, 2 evőkanál citromléből, sóból és borsból kevert páclébe forgatjuk. A szendviccsel együtt kínáljuk.
Főétel: Kacsa narancsos káposztával
Hozzávalók 4 személyre: 1 kb. 2 kg-os konyhakész kacsa, só, bors, 1-2 teáskanál szárított kaukkfű, 3/8 l húsleves (kockából), 2 evőkanál méz. A körethez: 800 g apró krumpli, 1 kg vörös káposzta, 100 ml vörös borecet, 1 fej hagyma, 3 evőkanál vaj, 200 ml vörösbor, 100 ml erőleves (kockából), 2 szem szegfűszeg, 4 narancs, 2 evőkanál cukor.
A kacsát hideg vízzel leöblítjük, konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a ndvességet, és kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. A kacsa belsejét meghintjük kevés kakukkfűvel, majd tepsibe téve 225 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 1,5 órán át sütjük. A húst sütés közben időnként meglocsoljuk az erőlevessel.
Köret: a krumplit héjában megfőzzük. A káposztát finomra gyaluljuk, és sós ecetben kb. 30 percig érleljük. A megtisztított és finomra aprított hagymát 1 evőkanál vajon megfuttatjuk, majd megpároljuk benne a káposztát. Felöntjük borral és a levessel, hozzáadjuk a szegfűszeget és a borsot, és fedő alatt kb. 30 percig pároljuk.
Kipréseljük az egyik narancs levét, a többi hármat meghámozuk, szeletekre vágjuk, majd minden szeletet kettévágunk. A párolt káposztát kevés narancslével ízesítjük.
A mézet meleg vízzel elkeverjük, és a sütés vége előtt 10 perccel megkenjük vele a kacsát. A pirosra sült kacsát kivesszük a tepsiből és melegen tartjuk. A pecsenyelét átszűrjük, leszedjük róla a zsiradékot. A mártást a maradék narancslével együtt felforraljuk, sűrűre főzzük, sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük. Végül néhány szelet narancsot dobunk bele.
A cukrot a maradék vajon világosbarnára pirítjuk, és megforgatjuk benne a krumplit. A maradék narancsot a káposztába forgatjuk. A kacsasültet a krumplival, a káposztával, a mártással és a naranccsal együtt adjuk asztalra.
Desszert: Túrós galuska málnaszósszal
Hozzávalók 4 személyre: 300 g mélyhűtött málna, 50 g vaj, 50 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 500 g sovány túró, 75 g búzadara, 40 g liszt, 1 citrom leve és lereszelt héja, 1 teáskanál fahéj, 1-2 evőkanál porcukor, csipet só, 1 teáskanál cukor
A málnát hagyjuk felengedni. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojást és a túrót is. Végül a búzadarát és a lisztet is a masszába keverjük. Citromlével, citromhéjjal, valamint fahéjjal ízesítjük.
A málna kétharmad részét a porcukorral és kevés citromlével pürévé törjük és szitán átsimítjuk. A túrós masszából sóval és 1 teáskanál cukorral ízesített forró vízbe két kanál segítségével galuskákat szaggatunk, és gyengén gyöngyöző vízben kifőzzük. A málnaszószt tényérokra osztjuk, és rászedjük a galuskát. A maradék szósszal, ízlés szerint néhány mentalevéllel díszítve tálaljuk.
|