*¤*Merry Christmas*¤*
HÍREK

2008.11.01. Időhiány miatt az oldal frissítése szünetel.

 
MENÜ
 
 
GALÉRIA
 
 
TÖRTÉNETEK
 
 
LEÍRÁSOK
 
 
PROGRAMAJÁNLÓ
 
 
MINDEN MÁS
 
Látogatottság
Indulás: 2004-10-16
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
áttűnés
 
Karácsonyi menük
Karácsonyi menük : Gombás saláta szalonnával; Erőleves halgaluskával; Őzgerinc áfonyával töltött brokkolival és galuskával; Fagylalt

Gombás saláta szalonnával; Erőleves halgaluskával; Őzgerinc áfonyával töltött brokkolival és galuskával; Fagylalt

  2004.11.01. 17:32

*¤*

Gombás saláta szalonnával

Hozzávalók 6 személyre: 200-200 g fejes saláta vagy más zöldsaláta és gomba, 3 szem mogyoróhagyma, 6-7 evőkanál enyhe ecet, só, bors, 3 evőkanál apróra vágott szalonna

A salátát megtisztítjuk, alaposan megmossuk és szárazra rázzuk. A gombát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A mogyoróhagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk. A hagymából, olajból, ecetből, sóból és borsból öntetet keverünk. A szalonnát ropogósra sütjük. A salátát és a gombát adagonként tányérra rakjuk, meglocsoljuk a levével, és megszórjuk a pirított szalonnával.

Erőleves halgaluskával

Hozzávalók 6 személyre: a halgombóchoz: 250 g friss, jól lehűtött pisztráng, 1,5 szelet szendvicskenyér, 1 tojás, só, fehér bors, 2 evőkanál tejszínes krémsajt, 1 evőkanál citromlé, 1 citrom lereszelt héja, 4 szál kapor. Továbbá: 2 paradicsom, 800 ml halászlé (konzerv vagy kockából), 300 ml zöldségleves (kockából), 100 ml száraz fehérbor.

Halgaluska: A halat apróra daraboljuk, a szendvicskenyérről levágjuk a héját. Mindkettőt sima péppé keverjük a tojással, a sóval, a borssal, a tejszínes krémsajttal, a citrom levével és lereszelt héjával. A kaprot megmossuk, szárazra rázzuk és lecsípjük a hegyét. A kapor kétharmad részét apróra vágjuk, és belekeverjük a halas masszába. A masszából teáskanállal apró gombócokat formázunk, forró sós vízben 5 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, félbevágjuk, kimagozzuk és csíkokra vágjuk. A hallevest felforrósítjuk, majd hozzáöntjük a zöldséglevest és a fehérbort. Beledobjuk a halgaluskákat és a csíkokra vágott paradicsomot. Kaporral díszítve kínáljuk.

Őzgerinc áfonyával töltött körtével, brokkolival és galuskával

Hozzávalók 6 személyre: a páchoz: 0,75 l száraz vörösbor, kb. 1 cm-es friss, hámozott gyömbérgyökér, 1/2 rúd fahéj, 3 szem szegfűszeg, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 5 szem koriander, 1,5 kg konyhakész őzgerinc, bors, 100 g főzőmargarin, 200 g tejszín, kevés csípős mustár, cayenne-i bors, só, vajas liszt a mártás sűrítéséhez (1 evőkanál liszttel összegyúrt 15 g puha vaj), piros borecet. A brokkolihoz: 2 szem mogyoróhagyma, 1 evőkanál főzőmargarin, 1 kg mélyhűtött brokkoli, 4 evőkanál mandulaforgács. Az áfonyás körethez: 3 nagy, lédús körte, 1 citrom leve, 1 evőkanál cukor, 250 g áfonya (konzerv), 2 evőkanál ribizlizselé. Köret: mélyhűtött galuska.

Pácolás és sütés: A vörösbot összekeverjük a fűszerekkel, és műanyag zacskóba vagy speciális sütőzacskóba töltjük. Az őzgerincet megmossuk, szárazra töröljük, és a páccal teli zacskóba csúsztatjuk. A zacskót gondosan lekötjük, a sütőzacskó végét előírás szerint lezárjuk, és a húst hűtőszekrényben 24 óráig pihentetjük, közben néhányszor megforgatjuk. Az őzgerincet kivesszük a zacskóból, a páclevet szitán átszűrjük és félretesszük. A húsról leitatjuk a nedvességet, éles késsel eltávolítjuk róla a hártyát és az inas részt. Az őzgerinc két végén egy-egy hurkapálcát dugunk a gerinccsontba, így a hús sütés közben nem billen fel. Az őzgeincet végül bedörzsöljük borssal. A főzőmargarint pecsenyesütőben felforrósítjuk, beletesszük a húst, és erős lángon minden oldalát hirtelen átsütjük. Mérsékeljük a lángot, és az őzgerincet kevés tejszínt is aláöntve fedő alatt 45 percig pároljuk úgy, hogy a húsos oldala felfelé kerüljön, közben felváltva tejszínnel, pecsenyelével és páclével locsolgatjuk. A megsült húst kivesszük, és fóliába csavarva melegen tartjuk. A pecsenyelét a maradék tejszínnel és kb. 100 ml vörösborral összefőzzük, majd átszűrjük egy kisebb edénybe. A mártást felforraljuk, és csípős mustárral, cayenne-i borssal és sóval fűszerezzük, végül besűrítjük a vajas liszttel. A mártás szép fényes lesz, ha egy csepp ecetet adunk hozzá.

Brokkoli: A megtisztított mogyoróhagymát finomra vágjuk, zsiradékban megpároljuk, és a brokkolit a csomagoláson lévő utasítás szerint sóval és borssal elkészítjük. A mandulaforgácsot serpenyőben megpirítjuk.

Áfonyás körte: A körtéket megmossuk, majd félbevágjuk, kimagozzuk és 1/4 liter citromlével és 1 evőkanál cukorral ízesített vízben 3-5 percig pároljuk. Az áfonyát a ribizlizselével együtt felforrósítjuk, és a lecsepegtetett körtékbe töltjük.

Tálalás: A húst megsózzuk és felszeleteljük: a húst a szeletelőkéssel a hátgerincről jobbról-balról lefejtjük. A felszeletelt húst a körtével együtt tálra rendezzük, és a mandulaforgáccsal megszórt brokkolival, az időközben elkészített galuskával, valamint mártással kínáljuk.

Desszertnek gyümölcsfagylaltot ajánlok.

 
*¤*IDÉZET*¤*

"Mert csakugyan, sokan vannak a világon, akiknek a karácsony valóban néhány napi örömet és boldogságot hoz. Sok család, amelynek tagjait messze elsodorta egymástól és szanaszét szórta a nagyvilágban a létért való szakadatlan küzdelem, most újra összekerül és újra összeforr abban a kölcsönös szeretetben és jóakaratban, amelyből a tiszta és zavartalan örömnek olyan bő forrása fakad, s amely olyan összeférhetetlen a világ sokféle bajával és gondjával, hogy a legműveltebb nemzetek vallási meggyőződése és a legvadabb népek durva hagyományai egyaránt a túlvilági élet legfőbb boldogságai közé számítják, az üdvözült lelkek osztályrészének tekintik. Hány régi emléket, hány szunnyadó érzést ébreszt föl bennünk karácsony ünnepe!"/Dickens/

 
VERSEK
 
 
DALSZÖVEGEK
 
 
DEKORÁCIÓK
 
 
*¤*LINKEK*¤*
 
 
GASZTRONÓMIA
 
 
KARÁCSONNYAL KAPCSOLATOS...
 
snowflake
 

Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!