Karácsonyi menük : Előétel: Gombás salátatál pirítóssal; főétel: Töltött pulykamell kelkáposztával és burgonya herceg módra; desszert: gyümölcsfagy |
Előétel: Gombás salátatál pirítóssal; főétel: Töltött pulykamell kelkáposztával és burgonya herceg módra; desszert: gyümölcsfagy
2004.11.01. 09:55
Előétel: Gombás salátatál pirítóssal
Hozzávalók 6 személyre: 250 g vegyes zöldsaláta (pl. fejes, galambbegy, bodros); a salátaléhez: 1 csokor tárkony, 2 fej mogyoróhagyma, 1 kis gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kávéskanál mustár, 2-3 evőkanál sherryecet, 2 evőkanál szőlőmagolaj; továbbá: 4 db friss csiperkegomba, kb. 2 szelet pesti kenyér, 2 evőkanál olaj, 4 apró szem paradicsom
A salátákat megtisztítjuk, megmossuk és szárazra rázzuk. A megmosott tárkonyt és a megtisztított hagymát és fokhagymát egészen apróra vágjuk. A mustárból, ecetből, olajból, tárkonyból, hagymából és fokhagymából sóval és borssal fűszerezett salátalevet készítünk. A gombát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük és megkenjük kevés salátalével. A kenyér beléből forma segítségével csillagokat vágunk ki. A kenyércsillagokat forró olajban ropogósra sütjük. A salátát és a gombát karikára vágott paradicsommal gazdagítva tényérokra rendezzük. Megöntözzük a salátalével, és a kenyércsillagokkal díszítve adjuk asztalra.
Főétel: Töltött pulykamell kelkáposztával és burgonya herceg módra
Hozzávalók 6 személyre:
Pulykamellhez: 200 g szárnyasmáj, 75 g füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 2 kávéskanál kakukkfű, bors, 1 csokor petrezselyem, 200 g ledarált borjúsült, 2 tojás, 3 db ropogós sós keksz (2 evőkanál zsemlemorzsával helyettesíthető), szerecsendió, só, egy fél (kb. 1,5 kg) pulykamell (minél laposabb formájú darabot válasszunk), 1/4 liter száraz sherry vagy húsleves, 1 sárgarépa, 1 fej hagyma, 1/4 fej zeller
Zöldséghez: 1 fej kelkáposzta, 1/8 liter zöldségleves (kockából), só, bors, 2 fej hagyma, 2 alma, 50 g vaj, 2 evőkanál mazsola, 1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg, 50 g reszelt keksz
Burgonyapüréhez: 750 g lisztes burgonya, 50 g puha vaj, 3 tojássárgája, só, szerecsendió, 1 evőkanál tejszín
Elkészítés:
Pulykamell: A májat durvára vágjuk, a szalonnát és a hagymát felkockázzuk. A kiolvasztott szalonnazsírban a hagymát kb. 5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a májat is. Kakukkfűvel és borssal fűszerezve még kb. 3 percig sütjük. A kihűlt májat összetörjük vagy ledaráljuk, és elkeverjük az apróra vágott petrezselyemmel, a borjúsülttel, a tojással és az összetört sós keksszel, közben szerecsendióval és sóval fűszerezzük. A pulykamellet kisimítjuk, és a töltelék felét a hús közepére kenjük. Ráhajtjuk az egyik oldalát, és azt is megkenjük a maradék töltelékkel. Végül befedjük a mell utolsó harmadával, és pamutcérnával átkötjük a tekercset. A húst csak kívülről sózzuk és borsozzuk meg. Átlátszó sütőfóliából készült zacskóba helyezzük, és hozzáadjuk a sherryt, a megtisztított répát, a négybe vágott hagymát és a megtisztított zellert. A jól lezárt zacskót a még hideg sütőlemezre téve a töltött pulykamellett 200 fokon (gázsütő 3-as fokozat) kb. 1 1/2 órán át pároljuk. 60 perc elteltével a fóliát kinyitjuk, hogy a hús megpiruljon. A sült levét és a zöldséget átpasszírozzuk a mártáshoz, ízlés szerint ízesítjük és kis edényben újra felmelegítjük.
Zöldség: A kelkáposztát megtisztítjuk, megmossuk és leveleire szedjük. A leveleket a sóval és borssal ízesített, egy fej kockára vágott hagymával dúsított zöldséglevesben kb. 12 percig pároljuk. A maradék hagymát és az almákat karikára vágjuk, és vajon ropogósra pirítjuk. A hagymát, az almát és a mazsolát is a kelkáposztához adva még kb. 5 percig együtt pároljuk az egészet, közben fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Végül megszórjuk a reszelt keksszel.
Burgonya herceg módra: A burgonyát megtisztítjuk, hosszában négybe vágjuk és sós vízben megfőzzük. A főzővizet leöntjük, és megvárjuk, amíg a krumpli gőze elpárolog. A még forró burgonyát burgonyanyomón áttörjük, gyorsan elkeverjük a vajjal és 2 tojássárgájával, közben sóval és szerecsendióval fűszerezzük. A masszát csillagvégű nyomózsákból kizsírozott sütőlemezre adagoljuk. A csillagokat tejszínnel elkevert tojássárgájával kenjük meg, és a 200 fokra (gázsütő 3-as fokozat) előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
A töltött pulykamellet felszeleteljük, a kelkáposztával és a herceg módra készült burgonyával körítjük, és a mártás kíséretében tálaljuk.
Ötletek a munka beosztásához:
Előző nap elkészíthetjük: a salátát és a salátalevelet; megtölthetjük a húst; összeállíthatjuk a burgonyamasszát.
|