Vaníliás kifli és perec
2004.11.01. 09:28
Hozzávalók: tésztához: 150 g liszt, 50 g ételkeményítő, 50 g megtisztított és finomra őrölt mandula, csipet só, 100 g cukor, 1/2 vaníliarúd kikapart belseje, 100 g vaj, 2 tojássárgája; továbbá: 1/2 vaníliarúd kikapart belseje és 50 g finom cukor vagy porcukor
A lisztet átszitáljuk az ételkeményítővel. A hozzávalókból puha tésztát gyúrunk, és 1 órát hidegre téve pihentetjük.
A tésztából előbb újjnyi vastagságú rudat formálunk, majd kb. 8 cm hosszúságú darabokra vágva kiflit sodrunk. A vékonyabb rudacskákból perecet készítünk. A sütit kizsírozott lemezre tesszük, és 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
A még meleg süteményt megforgatjuk a vaníliával összekevert cukorban, vagy hidegen hintjük meg porcukorral.
Ötlet: Ha a tészta felébe enyhén púpozott evőkanálnyi kakaót keverünk, ebből a tésztából csokis perec készülhet. Még finomabb, ha a pereceket mázzal is bevonjuk.
|