Vajas teasütemény
2004.11.01. 09:21
Hozzávalók: tésztához: 100 g porcukor, 1/2 vaníliarúd kikapart belseje, 1 késhegynyi szerecsendió, 1 csapott kávéskanálnyi kardamom, 200 g puha vaj, 3 tojássárgája, 275 g liszt; kenéshez: 1 tojássárgája, 1 evőkanál tej; díszítéshez: színes cukorgyöngy, mazsola
A cukrot a fűszerekkel és a sóval jól összekeverjük, és hozzáadjuk az átszitált lisztet. A vajat habosra keverjük a tojássárgájával, és apránként összegyúrjuk a lisztes keverékkel. A tésztát fóliába tekerjük, és kb. 1 órára hidegre tesszük. Ezután a tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk, kedvünk szerint formákat vágunk ki belőle, amelyeket kizsírozott sütőlemezre teszünk. A tojássárgáját felverjük a tejjel, és ezzel kenjük meg a süteményegek. A cukorgyöngyökkel és a mazsolával díszített formákat a 175 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
Ötlet: A tésztából kerek, cakkos szélű formákat vágjunk ki. A formák felének szúrjuk ki a közepét is, hogy karikákat kapjunk. Süssük meg a süteményeket, és hagyjuk kihűlni. 200 g lekvárt melegítsünk föl, paszírozzuk át, és a karikákat a lekvárral a cakkos formákhoz ragasztjuk.
|