Töltött karácsonyi liba
2004.10.31. 16:55
Hozzávalók: 1 konyhakész egész liba (kb. 3,5 kg), só; töltelékhez: 250-250 g burgonya és alma, bors, 1 citrom, 250 g hagyma, 3 evőkanál tejszín, 250 g gesztenye (tisztított, párolt - lehet konzerv is), 250 g darált borjúhús, szerecsendió, 1 evőkanál ürmösbor, zsálya.
A libát folyó víz alatt leöblítjük, papírtörülközővel szárazra törölgetjük, majd kívül-belül megsózzuk.
A tisztított burgonyát kockákra vágjuk, sós vízben 3 percig főzzük, majd a vizet leöntjük róla, végül megborsozzuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, kockákra vágjuk, citromlét csöpögtetünk rá és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A tisztított reszelt hagymát forró tejszínben kb. 4 percig pároljuk. A burgonyát, az almát, a hagymát és a gesztenyét a darált borjúhússal jól összekeverjük, szerecsendióval, az ürmössel, sóval, borssal - ízlés szerint esetleg zsályával - fűszerezzük. Megtöltjük a libát: a tölteléket lazán helyezzük el, mert sütés közben megduzzad. Pamutcérnával összevarjuk, nagy sütőtálba tesszük, és 1 cm magasságig vizet töltünk rá. A libát 200 fokra (gázsütőben 3-as fokozat) előmelegített sütőben kb. 2,5 órán át sütjük. Közben többször megforgatjuk és a levével meglocsoljuk. A sültet a tálból kivéve melegen tartjuk. A zsírját leöntjük, ezt máskor még felhasználhatjuk. A tálba kevés vizet öntünk, felfőzzük, és az így kapott sültlét feltálaljuk. A cérnát eltávolítjuk, és a libát felszeleteljük. A húst a töltelékkel és kelvirággal körítve tálaljuk.
|