Töltött csillagok
2004.10.30. 14:27
Hozzávalók: tésztához: 200 g liszt, 200 g vaj, 1 tojás, 100 g darált mogyoró, 75 g finom kristálycukor; továbbá: 1/2 üveg baracklekvár; töltelékhez: 50 g darabolt pisztácia, 50 g darabolt mogyoró, 50 g darabolt dió, 300 g nyers marcipánmassza, 1-1 kávéskanál kardamom és fahéj, 2 kávéskanál kakaó, 2 evőkanál rum; díszítéshez: 100 g bevonócsokoládé, 120 g dió, 30 g pisztácia
Tészta: A hozzávalókat összegyúrjuk, és a tésztát átlátszó fóliában 1 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Liszttel meghintett gyúródeszkán 1/3 cm vastagra nyújtjuk, és formával csillagokat szúrunk ki belőle. A csillagokat sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, és 175 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. A kihűlt kekszeket leszedjük a sütőlapról, és megkenjük a baracklekvárral.
Töltelék: A feldarabolt mogyorót teflonedényben megpirítjuk, majd összedolgozzuk a nyers marcipánmasszát, a kihűlt pirított mogyorót és a többi hozzávalót. A marcipánmasszát átlátszó fóliában 1/2 cm vastagra nyújtjuk, és csillagformával kiszúrjuk. Két-két mogyorós csillag közé egy-egy marcipáncsillagot helyezünk, és egymásra nyomjuk a csillagokat.
Díszítés: Az összetördelt bevonócsokoládét állandó keverés mellett vízfürdőben felolvasztjuk. Mindegyik csillagra pöttyintünk belőle egy keveset, majd megszórjuk dióval és pisztáciával.
|