Olasz karácsonyi kalács: Panettone
2004.10.29. 19:46
A karácsony Olaszországban elképzelhetetlen Panettone nélkül. Ez a kalács ugyanúgy hozzátartozik az ünnephez, mint az ajándékok. Ízlés szerint ízesíthetjük csokoládéval vagy cukrozott gyümölccsel. HOZZÁVALÓK: 600 g liszt, 60 g élesztő, 175 g cukor, 1/8-1/4 l langyos tej, 200 g vaj vagy margarin, só, 6 tojássárgája, 100-100 g mazsola, cukrozott citrom- és narancshéj, 2-3 evőkanál konyak, zsír és liszt a forma kikenéséhez, 1 tojássárgája a kenéshez, porcukor.
A lisztet tálba szitáljuk, mélyedést nyomunk a közepébe, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az élesztőt elkeverjük 1 evőkanál kevés tejben feloldott cukorral, a tetejét meghintjük liszttel, és letakarva kb. 20 percig kelesztjük. A puha vajat vagy margarint kis darabokra vágjuk, összekeverjük a maradék cukorral, kevés tejjel, csipetnyi sóval és a tojássárgájával, és az egészet a liszthez adjuk. A hozzávalókat a konyhai robotgép dagasztóvillájával addig keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától. Szükség szerint kevés langyos tejet adhatunk hozzá. A finomra vágott gyümölcsöket a konyakba áztatjuk, és belegyúrjuk a jól megkelt tésztába. Egy 20 cm átmérőjű torta- vagy felfújtformát kibélelünk több rétegben összehajtott alufóliával: a fólia a forma pereménél 20 cm-rel magasabb legyen. A fóliát bezsírozzuk, meghintjük liszttel. A megkelt tésztát a formába töltjük, és még 30 percig kelesztjük. A kalács tetejét megkenjük tojássárgájával, késsel keresztben bevágjuk és 200 fokra (gázsütő 3-as fokozat) előmelegített sütőben (legalul) 55-60 percig sütjük. A kihűlt kalácsot megszórjuk porcukorral.
|