Diós csók
2004.10.29. 17:24
Hozzávalók: tésztához: 200 g liszt, 100 g cukor, 1 tojássárgája, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 100 g őrölt dió, 125 g hideg vaj vagy margarin; tőltelékhez és mázhoz: 75 g nugátmassza, 150 g sötét bevonócsokoládé, 150 g felezett dióbél.
Omlós tészta: Az összes hozzávalóból hideg kézzel gyorsan sima tésztát gyúrunk. A tésztából cipót formázunk, és fóliába csomagolva legalább 1 órán át hideg helyen pihentetjük. Lisztezett deszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk és 3 cm-es korongokat szúrunk ki belőle. A lapokat sütőpapírral bélelt sütőlemezen 175 fokra (gázsütő 1-2-es fokozat) előmelegített sütőben 13-05 perc alatt világosbarnára sütjük. A süteményt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tőltelék és máz: A nugátmasszát és a bevonócsokoládét meleg vízfürdőben külön-külön olvasztjuk fel. A lapok felét megkenjük a nugáttal, és kettőt kettőt összeragasztunk. A tetejüket bevonjuk a csokoládéval. Végül egy-egy szem felezett dióbéllel díszítjük, és száradni hagyjuk a süteményt.
|