Karácsonyi menük : Húsleves csillagtésztával; Gyümölcsös sült pulyka; Havas hegycsúcs |
Húsleves csillagtésztával; Gyümölcsös sült pulyka; Havas hegycsúcs
2004.10.24. 11:52
Húsleves csillagtésztával
Hozzávalók: 1 konyhakész tyúk, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, kis darab zeller, fél karalábé, petrezselyem, szerecsendió-virág, 2-3 vastagabb sós palacsinta, szemes bors, só.
Egy fazék forrásban lévő sós vízbe tesszük a feldarabolt tyúkot, és lassú tűzön forraljuk. Amikor már félig megpuhult, hozzáadjuk a leveszöldséget, szemes borssal fűszerezzük, és gyöngyöző forralással addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Levesszük a tűzről, hagyjuk ülepedni a levest, majd leszűrjük. Levesestálba szedjük a májat, a zúzát, a szívet és a zöldségeket. A répákat, a zellert és a karalábét feldaraboljuk. Beletesszük a kicsontozott, kisebb darabokra vágott mellet, majd rámerjük a forró levest. A palacsintákból kiszúró segítségével csillagokat formázunk, és a leves tetéjre tesszük. Forrón tálaljuk.
Gyümölcsös sült pulyka
Hozzávalók: 1 bébipulyka, 1 üveg szilvakompót, 2 savanykás alma, 2 körte, 1 ananász, 1 citrom, olaj, őrölt bors, só.
A szilvákat leszűrjük, kimagozzuk, és hosszában kettévágjuk. Az almákat, körtéket meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és citromlével meglocsoljuk. Az előkészített pulykáról a nedvességet leitatjuk, és a hasüreget sóval, borssal megszórjuk. Az almadarbokat a pulyka hasüregébe rakjuk. A szárnyas külsejét is megsózzuk, majd tepsibe fektetjük, és olajjal átkenjük. Kevés olajat és vizet öntünk alá, és közepes hőmérsékletű sütőben pirosra sütjük, közben a saját levével locsolgatjuk. A visszamaradt szaftban átforrósítjuk a gyümöcsöket. A pulykát a felforrósított gyümölcsökkel körítjük, és sült krumplit is tálalunk hozzá.
Havas hegycsúcs
Hozzávalók: a tésztához: 6 tojás, 6-6 evőkanál porcukor és liszt, 1-1 tasak vaníliáscukor és sütőpor, baracklekvár; a krémhez: 50 dkg túró, 2 dl tejföl, 6 evőkanál porcukor, 1 tasak zselatinpor; a fenyőfákhoz: 50 dkg porcukor, 1 dl víz, 2 dkg zselatinpor, tejszínhab.
A tésztához a tojássárgákat a cukorral kikeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverjük a cukros sárgáját, majd a sütőporos lisztet. A msszát tepsibe simítjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Melegen feltekerjük, majd mikor kihűlt, szétnyitjuk, lekvárral megkenjük, és visszatekerjük. Folpackkal kibélelünk egy félgömb alakú formát, és a felszeletelt piskótatekercsekből egy sort rakunk bele. A krémhez a túrót villával összetörjük, majd belekeverjük a cukrot és a tejfölt. 1 dl vizet felforralunk, csomómenesre keverjük benne a zselatint, és a túróhoz adjuk. A piskótás formába beleöntjük a krémet, és rövid dermedés után befedjük lekváros tekerccsel. Hűtőben dermesztjük egy éjszakán át. A fenyőfákhoz a zselatint vízben felmelegítve feloldjuk, majd porcukorral összedolgozzuk. A masszát kinyújtjuk, és fenyő alakú kiszúróval formázzuk. A fenyőket is hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt a félgömböt tálra borítjuk, a fóliát eltávolítjuk, tejszínhabbal bevonjuk, majd fenyőfákat állítunk rá.
|