Bélszín libamájjal
2004.10.23. 17:15
Hozzávalók: 4 szelet bélszín, 20 dkg libamáj, 2 zsemle, liszt, zsír, só; a mártáshoz: 50 dkg csont, 25 dkg leveszöldség, 4 gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 l csontleves, 1 evőkanál cukor, 2-2 evőkanál liszt és zsír, 2 paradicsom, 3 evőkanál paradicsompüré, 1 dl madeira bor, zellerlevél, babérlevél, szemes bors, kakukkfű, tárkony.
A mártáshoz a csontot és a feldarabolt zöldséget kevés zsírban barnára pirítjuk, csontlevessel felöntjük, szemes borssal, csokorba kötött fűszerekkel, sóval ízesítjük, és kiforraljuk. A maradék zsírban aranysárgára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a lisztet, és barna rántást készítünk. A forrásban lévő zöldséges csontlét ezzel besűrítjük, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, a paradicsompürét, és kislángon legalább két óráig főzzük. A kész mártásról leszedjük a zsírt, átszűrjük, és a borral felforraljuk. A húst félangolosra sütjük, és pirított zsemleszeretekre helyezzük A májat szeletekre vágjuk, lisztbe forgatjuk, megsütjük, majd a húsok tetejére tesszük. A mártáshoz kevés finomra vágott tárkonyt keverünk, és félig bevonjuk a májas bélszínt. Vajas zöldborsóval és burgonyaropogóssal köríthetjük.
|