*¤*Merry Christmas*¤*
HÍREK

2008.11.01. Időhiány miatt az oldal frissítése szünetel.

 
MENÜ
 
 
GALÉRIA
 
 
TÖRTÉNETEK
 
 
LEÍRÁSOK
 
 
PROGRAMAJÁNLÓ
 
 
MINDEN MÁS
 
Látogatottság
Indulás: 2004-10-16
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
áttűnés
 
Karácsonyi menük
Karácsonyi menük : Halászlé; Süllő egészben; Csillagos kosárkák

Halászlé; Süllő egészben; Csillagos kosárkák

  2004.10.23. 17:14

*¤*

Halászlé

 

Hozzávalók: 2 kg hal (ponty, harcsa, kecsege, keszeg vegyesen), 2 nagy fej vöröshagyma, 1 cseresznyepaprika, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, pirospaprika, só.

 

A halakat megtisztítjuk, a nagyobbak húsát a gerincéről lefejtjük, azaz filézzük, és keresztben 3-4 centis szeletekre vágjuk. A haltejjel együtt enyhén megsózzuk, és felhasználásig hideg helyre tesszük. A fejet, csontokat, uszonyokat és a kisebb halakat az alaplé készítéséhez használjuk fel. 3 liter vízben feltesszük főni, megsózzuk, szeletekre vágott hagymát adunk hozzá, és fedő alatt, lassú forralással legalább fél órán át főzzük. Amikor a csontok jól kifőttek, átszűrjük, kissé megnyomkodjuk, de nem paszírozzuk át. Az így nyert alaplé mennyiséke kb. 2 liter legyen. Pirospaprikát, és ízlés szerint erős paprikát adunk hozzá, felforraljuk, beletesszük a feldarabolt paradicsomot, paprikát, majd mérsékelt tűzön puhára főzzük benne a besózott haldarabokat, haltejet.

 

Süllő egészben

 

Hozzávalók: 1 süllő (kb. 80 dkg), 2 szem meggy, liszt, olaj, citrom, só.

 

A megtisztított halat keresztben bevagdossuk, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen a húst. Kívül-belül megsózzuk, citromlével meglocsoljuk, és fél óráig állni hagyjuk. (Ha szeretnénk, hogy látványos formájú legyen, sütés előtt néhány helyen roppantsuk meg a gerincét. A hal száját és farkát erős cérnával kössük össze, hogy szép íve legyen.) A száját egy fogvájóval kipeckeljük. Lisztbe forgatjuk, és nagy serpenyőben, forró olajban jól átsütjük. Szalvétával leitatjuk róla az olajat,  fogvájó helyére egy citromkarikát teszünk, a szemgödrökbe egy-egy szem meggyet. Díszített ovális tálon tálaljuk. Burgonyaköretet és tartármártást kínálhatunk hozzá.

 

Csillagos kosárkák

 

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, , 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 tasak vaníliáscukor, 1 csapott evőkanál reszelt citromhéj; a krémhez: 2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 tasak vanília ízű pudingpor, 5 dkg cukor, 3 dl tejszín, 1 púpozott teáskanál zselatinpor; a gyümölcsdíszítéshez: 1 kg mandarin, 2 tasak tortazselé, 4 evőkanál cukor, piros marcipán.

 

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, az ízesítőket, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Hűtőszekrényben pihentetjük legalább fél órát. Margarinnal kikent kis kosárkaformákat kibélelünk a tésztával. A kosárkákban a tésztákat villával megszurkáljuk, majd közepes hőmérsékletű sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. A pudingot tojássárgájával, cukorral, tejjel összekeverjük, és sűrűre főzzük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a felvert tejszínhabot és a fél deci vízben feloldott zselatint. A formából kiszedett, kihűlt kosárkákba töltjük a krémet, és a hűtőbe tesszük, amíg megdermed. Mandaringerezdekkel megrakjuk a kosárkák tetejét. A tortazselét elkeverjük a cukorral, apránként 4 dl vizet vagy világos színű gyümölcslét adunk hozzá, és állandóan kevergetve forrásig főzzük. Mikor kissé kihűlt, a kosárkák közepétől kiindulva a gyü,ölcsöket bevonjuk vele. Tálaláskor piros marcipáncsillagokat teszünk a kosárkák tetejére.

 
*¤*IDÉZET*¤*

"Mert csakugyan, sokan vannak a világon, akiknek a karácsony valóban néhány napi örömet és boldogságot hoz. Sok család, amelynek tagjait messze elsodorta egymástól és szanaszét szórta a nagyvilágban a létért való szakadatlan küzdelem, most újra összekerül és újra összeforr abban a kölcsönös szeretetben és jóakaratban, amelyből a tiszta és zavartalan örömnek olyan bő forrása fakad, s amely olyan összeférhetetlen a világ sokféle bajával és gondjával, hogy a legműveltebb nemzetek vallási meggyőződése és a legvadabb népek durva hagyományai egyaránt a túlvilági élet legfőbb boldogságai közé számítják, az üdvözült lelkek osztályrészének tekintik. Hány régi emléket, hány szunnyadó érzést ébreszt föl bennünk karácsony ünnepe!"/Dickens/

 
VERSEK
 
 
DALSZÖVEGEK
 
 
DEKORÁCIÓK
 
 
*¤*LINKEK*¤*
 
 
GASZTRONÓMIA
 
 
KARÁCSONNYAL KAPCSOLATOS...
 
snowflake
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?