Halászlé; Süllő egészben; Csillagos kosárkák
2004.10.23. 17:14
Halászlé
Hozzávalók: 2 kg hal (ponty, harcsa, kecsege, keszeg vegyesen), 2 nagy fej vöröshagyma, 1 cseresznyepaprika, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, pirospaprika, só.
A halakat megtisztítjuk, a nagyobbak húsát a gerincéről lefejtjük, azaz filézzük, és keresztben 3-4 centis szeletekre vágjuk. A haltejjel együtt enyhén megsózzuk, és felhasználásig hideg helyre tesszük. A fejet, csontokat, uszonyokat és a kisebb halakat az alaplé készítéséhez használjuk fel. 3 liter vízben feltesszük főni, megsózzuk, szeletekre vágott hagymát adunk hozzá, és fedő alatt, lassú forralással legalább fél órán át főzzük. Amikor a csontok jól kifőttek, átszűrjük, kissé megnyomkodjuk, de nem paszírozzuk át. Az így nyert alaplé mennyiséke kb. 2 liter legyen. Pirospaprikát, és ízlés szerint erős paprikát adunk hozzá, felforraljuk, beletesszük a feldarabolt paradicsomot, paprikát, majd mérsékelt tűzön puhára főzzük benne a besózott haldarabokat, haltejet.
Süllő egészben
Hozzávalók: 1 süllő (kb. 80 dkg), 2 szem meggy, liszt, olaj, citrom, só.
A megtisztított halat keresztben bevagdossuk, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen a húst. Kívül-belül megsózzuk, citromlével meglocsoljuk, és fél óráig állni hagyjuk. (Ha szeretnénk, hogy látványos formájú legyen, sütés előtt néhány helyen roppantsuk meg a gerincét. A hal száját és farkát erős cérnával kössük össze, hogy szép íve legyen.) A száját egy fogvájóval kipeckeljük. Lisztbe forgatjuk, és nagy serpenyőben, forró olajban jól átsütjük. Szalvétával leitatjuk róla az olajat, fogvájó helyére egy citromkarikát teszünk, a szemgödrökbe egy-egy szem meggyet. Díszített ovális tálon tálaljuk. Burgonyaköretet és tartármártást kínálhatunk hozzá.
Csillagos kosárkák
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, , 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 tasak vaníliáscukor, 1 csapott evőkanál reszelt citromhéj; a krémhez: 2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 tasak vanília ízű pudingpor, 5 dkg cukor, 3 dl tejszín, 1 púpozott teáskanál zselatinpor; a gyümölcsdíszítéshez: 1 kg mandarin, 2 tasak tortazselé, 4 evőkanál cukor, piros marcipán.
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, az ízesítőket, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Hűtőszekrényben pihentetjük legalább fél órát. Margarinnal kikent kis kosárkaformákat kibélelünk a tésztával. A kosárkákban a tésztákat villával megszurkáljuk, majd közepes hőmérsékletű sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. A pudingot tojássárgájával, cukorral, tejjel összekeverjük, és sűrűre főzzük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a felvert tejszínhabot és a fél deci vízben feloldott zselatint. A formából kiszedett, kihűlt kosárkákba töltjük a krémet, és a hűtőbe tesszük, amíg megdermed. Mandaringerezdekkel megrakjuk a kosárkák tetejét. A tortazselét elkeverjük a cukorral, apránként 4 dl vizet vagy világos színű gyümölcslét adunk hozzá, és állandóan kevergetve forrásig főzzük. Mikor kissé kihűlt, a kosárkák közepétől kiindulva a gyü,ölcsöket bevonjuk vele. Tálaláskor piros marcipáncsillagokat teszünk a kosárkák tetejére.
|