Karácsonyi menük : Spárgakrémleves; Kacsacomb gombamártással; Gyümölcsös gesztenyehalom |
Spárgakrémleves; Kacsacomb gombamártással; Gyümölcsös gesztenyehalom
2004.10.23. 17:11
Spárgakrém leves
Hozzávalók: 40 dkg mirelit spárga, 1,5 liter csontleves, 1-1 dl tej és tejszín, 1 tojássárgája, 3 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, cukor, só.
A spárgát felengdjük, kisebb darabokra vágjuk, és a csontlevesben puhára főzzük. Amikor megpuhult, néhány spárgafejet kiszedünk. A leveshez hozzáadjuk a tejet, és világos vajas rántással besűrítjük. Ízlés szerint sózzuk, csipetnyi cukorral ízesítve összeforraljuk. A levest finom szitán átpaszírozzuk. A tejszínben a tojássárgáját elkeverjük, és a forró spárgalevest lassan hozzáöntve, habverővel simára dolgozzuk. A spárgakrémlevest levesescsészében tálaljuk, és beletesszük a félretett spárgafejeket.
Kacsacomb gombás mártással
Hozzávalók: 4 kacsacomb, fél dl olaj, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 szál petrezselyem, 1-1 ágacska bazsalikom és menta, 2 dl fehérbor, 5 paradicsom, 15 dkg gomba, őrölt bors, só.
A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, a fűszernövényeket csokorba kötjük. A combokat az olajban elősütjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszernövényeket, és ráöntjük a bort. Fedő alatt addig pároljuk, míg elfövi a levét. Beletesszük a feldarabolt paradicsomot, és apránként kevés vizet adva hozzá puhára pároljuk a húst, majd kiszedjük. A mártást átpasszírozzuk, visszatesszük a tűzre, belerakjuk a szeletekre vágott gombát, és még legalább tíz percig pároljuk gyenge tűzön. Beletesszük a húst, megvárjuk amíg felforr, és tálaljuk. Hagymás tört burgonyával köríthetjük, melyet megformázva is tálalhatunk.
Gyümölcsös gesztenyehalom
Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza, 2 kivi, 2 banán, 1 ananász (konzerv), 1 alma, néhány szőlőszem, 5 dkg csokoládé.
A meghámozott gyümölcsöket gerezdekre vagy kisebb darabokra vágjuk. Ha konzerv ananászt használunk, a levét leszűrjük. A gyümölcsök egy részét desszertes tányérokra rendezzük, majd a felengedett gesztenyemasszát ráreszeljük, és néhány gyümölcsdarabot a tetejére teszünk. A csokoládét mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk (egy kis rumot vagy rumaromát is hozzákeverhetünk), és rácsorgatjuk a gyümölcsös gesztenyehalmokra. Almalegyezővel és szőlőszemekkel díszíthetjük.
|