Karácsonyi mandulalepény (spanyol karácsonyi sütemény /turrón/)
2004.10.21. 16:03
Hozzávalók: 50 dkg darált mandula, 50 dkg cukor, 3 tojássárgája, 10 dkg sűrített tej, folyékony vaníliaaroma; a mázhoz: 2 tojás, súlyban ugyanannyi cukor, aszalt gyümölcs a díszítéshez***elkészítési idő: kb. 45 perc
A cukorból 1 dl vízzel sűrű szirupot keverünk. Ráöntjük a hámozott, darált mandulára, és jól összedolgozzuk. A sűrű masszához folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a sűrített tejet. Tovább keverjük, és néhány csepp vaníliaromát adunk hozzá. Alufóliával bélelt papírdobozban egy napig hűtőben pihentetjük. Kivesszük a masszát, a mázt a tetjére, és az oldalára simítjuk, cukorjéggel megszórjuk. A sütőlapot izzásig hevítjük, és addig sütjük a süteményt, míg a máz karamellizálódik. Ekkor az előre felaprított aszalt gyümölccsel (kivi, eper, körte, ananász stb.) díszítjük oldalt és a tetején, majd tálaljuk.
A máz elkészítése: a tojást és cukrot jól elkeverjük. Lassú tűzön főzni kezdjük, fakanállal folyamatosan keverjük. Amikor a máz sűrűsödik, és ragadni kezd a fakanálhoz, lehúzzuk a tűzről, folyamatosan keverve kicsit hűlni hagyjuk, majd a tűzre visszatéve megvárjuk az első forrást, ekkor levesszük a tűzről, jól elkeverjük, tálcára öntjük, és hagyjuk kihűlni. Amikor már teljesen kihűlt, fogyaszthatjuk.
|