Karácsonyi kuglóf
2004.10.20. 13:36
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10-10 dkg vaj és porcukor, 3 dkg élesztő, 1 tasak vaníliáscukor, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 5 tojássárgája, 2,5 dl tej, 5 cl tojáslikőr, 20 dkg csokoládé, 1-1 evőkanál olaj és kakaó.
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, hozzáadunk egy evőkanál cukrot, 10 dkg lisztet, és meleg helyen 15-20 percig kelesztjük. A vajat a maradék cukorral, a vaníliáscukorral kikeverjük, beledolgozzuk a tojásokat és a likőrt. Hozzáadjuk a kovászt, a citromhéjat, a maradék lisztet, és fakanállal jól kidolgozzuk. A tésztát kettéosztjuk, az egyikhez hozzákeverjük a kakaót, a másikhoz a csokoládé felét apróra tördelve. Letakarjuk, és 30 percig kelesztjük. Két kivajazott, lisztezett kuglófformába váltakozva beleöntjük a masszát. 30 percig kelesztjük, és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. A kuglófokra gőz fölött megolvasztott, olajjal kikevert csokoládét csurgatunk.
|