Zserbó
2004.10.20. 13:22
Hozzávalók: a tésztához: 35 dkg liszt, 1 tojás, 2 evőkanál porcukor, 20 dkg margarin, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, késhegynyi sütőpor; a töltelékhez: 25 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, baracklekvár, 10 dkg tortabevonó csokoládé, 1 evőkanál olaj
A liszthez keverjük a sütőport, és elmorzsoljuk benne a margarint. A tejben feloldjuk az élesztőt, a liszthez adjuk, a többi hozzávalóval egynemű tésztává gyúrjuk, és három cipót formálunk belőle. Az egyik cipót kinyújtjuk, a lisztezett tepsibe terítjük és villával megszurkáljuk. Megkenjük baracklekvárral, és rászórjuk a cukros dió felét. A másik cipóból nyújtott tésztalappal betakarjuk, azt is megszurkáljuk, lekvárral megkenjük, dióval megszórjuk, és a harmadik tésztával betakarjuk. A tetejét megnyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és 1 órát kelesztjük. Közepes hőmérsékletű sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép színt kap. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd vízgőz fölött megolvasztott, olajjal elkevert csokoládéval bekenjük a tetejét. Amikor kihűlt, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
|